Checklista innan du flyttar till Norge

När du flyttar till Norge och börjar arbeta är det många saker som måste ordnas. Gå igenom den här checklistan så är du bra förberedd.

Ansök om norskt personnummer på skattekontoret där du skall jobba. Du måste ha ett sådant för att komma in i de norska systemen och för att kunna få ett norskt bankkonto. Läs mer om det här.

SKATTEKORT
För att få rätt skattesats (inte skatta för mycket) så måste du ordna ett norskt skattekort. Utan ett sådant måste arbetsgivaren dra 50% i skatt.

Kontakta Försäkringskassan i Sverige och berätta att du skall börja jobba i Norge.

Läs här om socialförsäkringar i Norge. Social insurance in Norway

Se över ditt eget försäkringsskydd.
Var medveten om man måste arbeta 4 veckor hos samma arbetsgivare för att ha rätt till sjukpenning.

Kontakta ditt fackförbund och A-kassa.
Är du medlem i fack och A-kassa måste du kontakta dem innan du åker för att få rätt information om utträde och vilka regler som gäller vid en eventuell flytt hem till Sverige.
Via www.fellesforbundet.no kan du hitta mer info om norska regler

Lär dig de norska skattereglerna. Skatteetaten.no. Det kan finnas stora pengar att tjäna. Särskilda regler gäller om du är under 22 år. Då kan du vara skriven hos dina föräldrar och få dra av i deklarationen för bl.a. resor o dubbelt boende. Men som svensk får du alltid skatterabatt under de första två åren.

Jobb finns inte bara i Oslo
Jobbar du i de nordligaste fylkena får du ännu mer skatterabatt. Nåt att tänka på om du vill tjäna mycket pengar på kort tid.

Hos Nordisk E-tax finns information om skattesatser mm.

Grensetjensten har mycket bra information för dig som skall
arbeta i Norge